sâmbătă, 15 iunie 2024

Schimbare vs. Transformare

 

 
 
Schimbarea si transformarea sunt doua concepte care sunt asemanatoare pana la un anumit punct. Uneori ele sunt folosite ca sinonime pentru a evidentia o anumita evolutie, insa chiar daca ambele implica modificari in viata noastra, ele sunt totusi diferite in esenta.
 
Schimbarea poate fi vazuta ca rezultat al deciziilor noastre proprii sau poate fi impusa de factori exteriori noua. De exemplu, schimbarea locului de munca, a locuintei sau a partenerului de cuplu pot fi schimbari de natura exterioara noua, pe care nu ni le dorim neaparat. Pe de alta parte, adoptarea unui stil de viata sanatos sau renuntarea la anumite obiceiuri si introducerea de noi obiceiuri, sunt schimbari de natura interioara noua, luate prin decizii proprii. In acest sens, schimbarea poate fi considerata ca o adaptare sau o ajustare la noile situatii si poate fi mai usor de gestionat in comparatie cu transformarea.
 
Transformarea este un proces care implica o schimbare fundamentala in modul de gandire, in emotiile si comportamentul unei persoane. Poate fi un proces profund, care implica o schimbare la nivel de constiinta si in viziunea persoanei asupra vietii si a modului in care se raporteaza la sine si la ceilalti. Transformarea vine cel mai adesea in urma unor experiente de viata semnificative sau in urma unui proces de introspectie si auto-cunoastere.

Schimbarea si transformarea vin la pachet cu o serie de avantaje si dezavantaje.

Avantajele:
  • la nivel personal: crestere si dezvoltare personala, incredere in sine si in fortele proprii, adaptabilitate, capacitate de a face fata schimbarilor, rezistenta la stres, auto-descoperire, o mai buna constientizare a propriilor nevoi, dorinte si trebuinte;
  • la nivel relational: o mai buna comunicare cu ceilalti si o mai buna conectare cu apropiatii, relatii mai sanatoase si mai armonioase, empatie;
  • la nivel profesional: posibilitatea de a atrage noi oportunitati si experiente pozitive, imbunatatirea performantelor si a abilitatilor personale (hard skills si soft skills).
Dezavantaje:
  • la nivel personal: sentimente de teama, stres, disconfort si incertitudine ca urmare a iesirii din zona de confort (dat de rutina) si infruntarea necunoscutului, rezistenta fata de procesul de schimbare/transformare, aspect care duce la impiedicarea sau incetinirea procesului de crestere si dezvoltare personala;
  • la nivel relational: critica din partea celor din jur si posibilitatea aparitiei distantarii in relatiile cu ceilalti;
  • la nivel profesional: sentimente de insatisfactie profesionala si cautarea unor noi oportunitati si provocari, reconversie profesionala.
Este important de subliniat ca noi nu putem sa ii schimbam pe ceilalti, ci noi ne putem schimba si transforma doar pe noi insine. In ceea ce ii priveste pe ceilalti, acestora le putem prezenta si explica punctul nostru de vedere, nevoile si dorintele noastre, insa decizia schimbarii si responsabilitatea schimbarii le apartine in totalitate lor.

Te invit sa reflectezi in continuare la tine, sa iei o foaie de hartie si un pix si sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
  1. Care sunt schimbarile pe care vrei sa le faci in viata ta?
  2. Ce te impiedica sa faci aceste schimbari?
  3. Daca faci aceste schimbari, care sunt costurile pe care le-ai avea? 
  4. Daca faci aceste schimbari, care sunt beneficiile pe care le-ai avea?
  5. Care ar fi primul pas pe care poti sa-l faci pentru a incepe schimbarea?
  6. De ce resurse ai nevoie pentru a putea realiza aceste schimbari?
  7. Cum ai vrea sa fii sustinut si de cine ai avrea sa fi sustinut in procesul tau de schimbare?
  8. Cum te-ai simti daca ai face schimbarile pe care le-ai enumerat?
  9. Cum ai descrie persoana care vrei sa devi?
  10. Cum ai putea sa-ti mentii motivatia si focusul pe parcursul procesului de schimbare?
Acum ia o decizie pe baza raspunsurilor tale si alege daca vrei sa parcurgi drumul de unul singur sau alaturi de un ghid (mentor, coach, psihoterapeut).


💫Pe curand!💫



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Schimbare vs. Transformare