joi, 28 decembrie 2023

Cuvantul anului 2024

 

 

    Cuvantul meu pentru anul 2024 este:

 ORDINE

         Sinonime: organizare, oranduiala, randuire, disciplina

 
Intentia pe care o setez pentru anul 2024 este conform legitatii: Tot lucrul sa aiba locul sau si toata treaba vremea sa! Asa dar, in anul ce vine, intentionez sa:
  • introduc noi rutine/noi obiceiuri;
  • planific mai bine activitatile pe care le desfasor pentru a crea echilibru intre viata profesionala, viata sociala si viata personala;
  • dezvolt virtutea ordinii.
La ce ne ajuta acest exercitiu?! In primul rand, setezi intentia ta pentru noul an, ca un fel de obiectiv general sau obiectiv mare, din care decurg alte obiective mai specifice sau mai mici. In al doilea rand, rezonez cu urmatoarea marturie:
 
"m-am hotarat sa incerc o noua abordare si, in locul unei liste cu ce as vrea sa fac si sa schimb, sa aleg un cuvant care sa sintetizeze directia in care as dori sa merg, persoana care as dori sa fiu. Un cuvant care sa ma calauzeasca de-a lungul anului si sa-mi reaminteasca mereu ca trebuie sa ma concentrez intai pe ceea ce as dori sa fiu, ca sa fac ceea ce trebuie si sa obtin ceea ce imi doresc" - Irina - cuvantul anului, cum il aleg?

    Multumesc Irina pentru inspiratie! 🙏

 

marți, 21 februarie 2023

Casa emotiilor

 

 
 
 
Atunci cand vorbim despre afectivitate, vorbim despre emotii, sentimente, pasiuni, dispozitii emotionale, insa nu voi da o definitie a celor mentionate, caci materiale despre acest subiect se pot gasi foarte usor pe internet sau in carti. Ce este insa important de retinut e faptul ca, emotiile pe care le traiesti cel mai des, reprezinta casa ta emotionala, iar calitatea vietii tale este data de calitatea emotiilor tale.
 
Un exercitiu foarte bun in a vedea cum arata casa ta emotionala este acelea in care devi constient de emotiile pe care le traiesti pe parcursul unei zile, a unei saptamanii sau a unei luni. Ia chiar acum o foaie de hartie si un pix si noteaza pe doua coloane toate emotiile pozitive si toate emotiile negative pe care le cunosti, apoi gandeste-te la ultima ta saptamana si incercuieste acele emotii pe care le-ai simtit cel mai des. 
 

  • Cum arata casa ta emotionala? 
  • Ai identificat mai multe emotii pozitive sau mai multe emotii negative? 
  • Pe ce te focusezi mai mult? 
  • Ce emotii ai incercuit? 
  • Ce ai vrea sa schimbi sau sa completezi in cele identificate? 
  • Cum ai putea sa-ti ingrijesti casa emotionala pe viitor? 
  • Ce emotii ai vrea sa simti mai des si de ce? 
 
Simte-te liber sa adaugi si alte intrebari la care sa meditezi, daca simti nevoia sa aduci mai multa claritate in viata ta.
 
Daca intampini dificultati in identificarea sau denumirea emotiilor, din diverse motive, iti las mai jos o imagine...
 
 
   💫 Pe curand! 💫  
 


marți, 7 februarie 2023

Jurnalul virtutilor lui Benjamin Franklin

[photo: Benjamin Franklin - David Martin, 1767, oil portrait]


Benjamin Franklin (1706-1790) este una din figurile cele mai importante ale Statelor Unite ale Americii. Totusi, despre cine a fost Benjamin Franklin si ce contributii a avut el in sfera stiintifica, filosofica si politica se poate citi in engleza pe site-ul History sau in romana pe site-ul Wikipedia.

Un lucru poate mai putin stiut despre Franklin a fost faptul ca, acesta a conceput pentru uz personal un instrument de perfectionare morala. Sistemul sau presupune 13 virtuti, fiecare virtute avand si o legitate:

 1. Infranarea - Nu manca pana te ingretosezi si nu bea pana te ametesti!

2. Tacerea - Nu vorbi decat ceea ce ar putea folosi altora sau tie; evita discutiile marunte!

3. Ordinea - Tot lucrul sa aiba locul sau si toata treaba vremea sa!

4. HotarareaFii hotarat sa faci ceea ce trebuie; indeplineste fara gres ceea ce ai hotarat!

5. Chibzuinta - Nu fa cheltuieli de prisos; cheltuieste numai pentru lucruri trebuincioase, adica nu risipi!

6. HarniciaNu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; elimina toate actiunile inutile!

7. Sinceritatea - Nu fi viclean; gandeste in adevar si nevinovatie; vorbeste cum gandesti!

8. Dreptatea - Fii drept cu toti; da fiecaruia dreptul lui!

9. CumpatareaEvita extremele; departeaza-te de tot ce e prea mult!

10. Curatenia - Nu tolera murdaria corpului, a hainelor sau a locuintei!

11. Calmul - Nu te tulbura de nimicuri, nici de intamplarile obisnuite ori inevitabile!

12. Castitatea - Desfranarea sa nu tulbure niciodata constiinta, pacea, cinstea ta sau a altora!

13. Smerenia - Imita-l pe Iisus Hristos! -  in unele referinte este adugat: si pe Socrate!

Cum functioneaza sistemul de virtuti a lui Benjamin Franklin? 

Fiecare virtute este urmarita timp de o saptamana de zile (de luni pana duminica), in total fiind nevoie de 13 saptamani pentru a parcurge toata lista de virtuti. O data cu ultima virtute din lista, se reia urmarirea virtutilor de la numarul unu incepand. 

De retinut! Chiar daca focusul intr-o anumita saptamana este pe virtutea de care ne ocupam la acel moment, asta nu inseamna ca pierdem din vedere virtutile pe care le-am urmarit anterior si nu ne mai ocupam de ele!

Jurnaul virtutilor lui Benjamin Franklin, poate fi considerat un instrument foarte bun de auto-observare si de dezvoltare personala. Necesita doar cateva secunde sau minute seara, pentru o scurta retrospectiva a zilei si bifarea in tabelul de monitorizare. Acest jurnal seamana foarte mult cu un habit traker si este foarte usor de folosit in consecinta!

    💫 Pe curand!💫
 

duminică, 29 ianuarie 2023

Sa incepem...

 

[photo: Man standing at beginning of winding road - Mark Hess]

Iti urez bun venit pe blogul meu si sper ca in viitoarele mele postari sa gasesti informatiile de care ai nevoie pentru a avea o viata intru-totul implinita! Pentru ca nu exista o retea anume, am un indemn pentru tine: fi curios/a, ia doar ceea ce iti foloseste, aplica in viata ta si da mai departe!

    Pe curand! ✨


 

Schimbare vs. Transformare